Ryanair piloten mogen staken van de rechtbank

In een kort geding heeft de rechtbank in Haarlem de actie van de Nederlandse piloten van Ryanair goedgekeurd. De Nederlandse piloten van Ryanair mogen vandaag gaan staken. Het is nog onduidelijk hoeveel reizigers getroffen gaan worden door de staking. De luchtvaartmaatschappij geeft aan dat alle Nederlandse vluchten vandaag gewoon doorgaan. De staking zou invloed hebben op de vluchten van en naar Eindhoven, maar Ryanair zegt in een verklaring dat alle vluchten gewoon doorgaan en niks geannuleerd wordt.

De uitspraak van de rechter bepaalde dat de piloten wel mogen staken, maar dat Ryanair ook stakingsbrekers mag inzetten. Waarschijnlijk had de luchtvaartmaatschappij deze uitspraak al verwacht gezien de snelheid van het vinden van vervangende piloten.

Als de vakbond na dit weekend meer acties wilt uitvoeren dan moet het Ryanair minstens 72 uur van te voren op de hoogte stellen van de staking. De luchtvaartmaatschappij mag dan alleen niet meer stakingsbrekers inzetten om de piloten te vervangen op de getroffen vluchten.

De uitspraak van de rechtbank is alleen van toepassing op de staking in Nederland. De piloten van Ryanair uit Duitsland, België, Zweden en Ierland gaan eveneens staken vandaag. In totaal worden er nog bijna 400 vluchten geschrapt.

Mocht uw vlucht geannuleerd worden in verband met een staking van het personeel van Ryanair, dan heeft u recht op compensatie. Dit compensatie bedrag kan in sommige gevallen wel oplopen tot €600 per passagier. Naast de compensatie heeft u ook recht op een vervangende vlucht en de gemaakte onkosten tijdens de wachttijd op de volgende vlucht.

Flight Claim kan u helpen met het verhalen van het compensatiebedrag en de eventuele gemaakte onkosten. U kunt hier een claim indienen voor de geannuleerde vlucht(en).

Claim indienen