EU-hof oordeelt: vlucht gemist buiten de EU, dan ook recht op compensatie

Langdurige vertraging bij een vlucht vanuit een EU-lidstaat, met een tussenlanding in een niet-EU-land moet worden gecompenseerd door de luchtvaartmaatschappij, als het om één boeking gaat. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald naar aanleiding van een procedure van een vrouw die vanuit Berlijn met een tussenlanding in Casablanca naar Agadir vloog.

Eén boeking valt onder EU-regels

In Casablanca moest de vrouw van toestel veranderen maar werd door Royal Air Maroc de toegang tot het toestel geweigerd omdat haar plek aan een andere passagier was toegewezen. Ze kwam met een andere vlucht van Royal Air Maroc uiteindelijk met vier uur vertraging ten opzichte van de oorspronkelijke aankomsttijd in Agadir aan. De maatschappij weigerde haar verzoek om compensatie omdat Marokko buiten de werkingssfeer van de Europese vertragingsregels zou vallen. De passagier stapte naar de rechter en kreeg uiteindelijk gelijk.

Volgens het EU-hof moeten twee of meerdere vluchten die in een EU-lidstaat als één enkele boeking zijn aangekocht en vertrekken vanuit een EU-lidstaat worden beschouwd als een vlucht met rechtstreekse aansluitingen, ook als van toestel wordt veranderd in een niet-EU-land. Nederlandse rechters oordeelden in de meeste gevallen al in de meeste gevallen in het voordeel van de passagier, in dergelijke gevallen. Het EU-hof bevestigt deze lezing nu, waarmee voor passagiers meer duidelijkheid is gekomen.

Claim indienen